Kesin ve yürütülebilir işlemler nelerdir?
Kesin ve yerine getirilebilir işlem beyanı; idarenin tek taraflı ve zorunlu yetkisine dayanan, yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanan, işlemin yapılması için gerekli idari usul kurallarının uygulandığı, bu şekilde uygulamaya konulan ve kendiliğinden hukuki sonuçlar doğuran işlemlerdir.
Yürütmeyi durdurma nedir?
Yürütmenin durdurulması; İdarî işlemin tamamlanması ve idarî işlemin bütün hukuki sonuçlarının ortaya çıkması bekleninceye kadar, sonuç doğuran idarî işlemin yürütülmesini geçici olarak durduran, ihtiyati tedbir niteliğinde bir ara karardır.
Ayrılabilir işlem kuramı nedir?
Ayrılabilir işlem teorisi, gerçekleştiği idari işlem ve durumdan bağımsız olarak farklı hukuki sonuçlar doğurabilecek işlemlerin, söz konusu işlem ve durumdan ayrılarak iptal davasının konusu olması gerektiğini öngörmektedir66.
Yetki gaspı nedir örnek?
Yetki gaspı: Resmi bir unvanı olmayan ve idari hiyerarşinin tamamen dışında olan bir kişi tarafından idare yetkisinin kullanılması. Bu, sıradan bir vatandaşın idare yetkilerini kullanması durumunda gerçekleşir. Kuşadası’ndaki sahte kaymakam örneği. Yetki ihlali: Birbirlerinin yetki alanlarındaki kamu idareleri arasındaki müdahale.
Yürütme organının düzenleyici işlemleri nelerdir?
Bunlar kararname, karar, tebliğ, genelge gibi bazı isimlerle ifade edilir. Bu düzenleyici işlemlere, yani Anayasa ile düzenlenen cumhurbaşkanlığı kararnameleri, kanunlar ve yönetmelikler dışında uygulamada var olan düzenleyici işlemlere “anonim düzenleyici işlemler” denir41.
İcrai olmayan işlemler nelerdir?
Bu işlemler beş kategoriye ayrılabilir: Hazırlık işlemleri, görüş bildirme işlemleri, bildirim işlemleri, iç emir işlemleri ve uygulamaya ilişkin işlemler.
Yürütmeyi durdurma davası ne kadar sürede sonuçlanır?
İdare, yürütmeyi durdurma kararını en geç 30 gün içinde uygulamak zorundadır. Aksi takdirde idarenin mali sorumluluğu ve kamu görevlilerinin cezai sorumluluğu gündeme gelebilir.
Yürütmeyi durdurma davası nasıl açılır?
İnfazın durdurulmasına karar verilebilmesi için mahkemenin hukuka aykırılığı açıkça ortaya koyması gerekir. Mahkeme, idarenin savunmasını alana kadar, idarenin ilk savunmasından sonra veya doğrudan infazın durdurulmasına karar verebilir. Ülkemizde infazın durdurulması kararı gerekçe gösterilmeden uygulanmaz.
Yürütmeyi durdurma talebi her zaman istenebilir mi?
Bir dava açılmış olması şartıyla, her zaman yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Geçici bir karar olan yürütmenin durdurulması her zaman talep edilebilir. Geçici bir karar niteliğinde olan yürütmenin durdurulması başvurularına ilişkin kararlar düzeltilemez veya itiraz edilemez.
Sebep ikamesi nedir?
İkame terimi kavramsal olarak “yerine koymak, yerine kullanmak” anlamına gelir33. Neden ikamesi, bir nedeni başka bir neden ile değiştirmek anlamına gelir. Ancak bunun nedeni, idarenin idari eylemi kurmak için kullandığı nedendir. Başka bir deyişle, idari önlemin nedenidir.
Emredici işlem nedir?
İdari sürecin idari işlevi kavramı bu nedenle organik ölçütü açıklamamıza yardımcı olabilecek bir kavramdır. Başka bir deyişle, idari makamlarca belirlenmemiş olsalar bile, idari işlevler nedeniyle yapılan işlemler idari işlem olarak kabul edilir.
Fiili yol nedir örnek?
El koymasız kamulaştırmanın yanı sıra, mahkeme kararı olmaksızın mektuplara el konulması, mahkeme kararı olmaksızın bir binanın yıkılması, yetkili makam kararı olmaksızın bir derneğin yönetiminin devralınması veya hareket serbestisinin kısıtlanması gibi işlemlerde de fiili imkânlar ölçüsünde dikkate alınabilir.
Fait du prince ilkesi nedir?
Fait Du Prince: Bu ilke, imtiyaz sözleşmesine taraf olan idarenin eylemleri sonucu sözleşmenin mali dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkan zararın idare tarafından karşılanacağını öngörmektedir.
Birel işlem nedir?
Özel veya bireysel bir işlem, bireysel bir durumun belirli bir kişi veya şeye yönelik somut ve özel bir anlaşmasıdır. Bireysel bir işlem kişisel bir anlaşmadır ve uygulanmasıyla tükenir.
Zımni işlem nedir?
Zımni işlemler Zımni varsayım, idarenin kanunda açıkça belirtilen durumlarda sessiz kalarak konuya ilişkin olumlu bir iradeye sahip olduğunu varsaydığı durumdur. Örneğin, belediyeler ve valiler, toprak sahiplerinden gelen başvuruları en geç 30 gün içinde tamamlamak zorundadır.
İdari işlem türleri nelerdir?
İdari işlemlerin genel özellikleri nelerdir? Sorumluluk işlemi. Yardımcı yetki – takdir yetkisi. Zımni işlemler.
İdari işlem ne zaman kesinleşir?
İdari işlem, ilgiliye tebliğ edildiği veya başka bir surette öğrenildiği zaman tamamlanmış sayılmaz. İdari tedbirler ancak dava açma süresinin geçmesinden sonra hukuken bağlayıcı hale gelir.
İdari işlemler kaça ayrılır?
İdari işlemlerin hukuki sonuçlarına göre sınıflandırılmasına maddi sınıflandırma denir. Bu sınıflandırmaya göre idari işlemler dört alana ayrılır. Bunlar; genel düzenleyici işlemler, bireysel işlemler, karma işlemler ve bireysel çok taraflı işlemler.
Düzenleyici işlemler nelerdir?
İdare, 1982 Anayasası’nda düzenlenen genelge, sirküler, talimat, tebliğ, kılavuz ve kanun hükmünde kararname, yasa ve yönetmelikler gibi adlar altında düzenleyici işlemler gerçekleştirir. Doktrinde, bu işlemlere, Anayasa’da adları geçmediği için genellikle anonim düzenleyici işlemler denir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Anemon Otel Eskişehir Hangi Tramvay Durağında