Samsun yaşanacak bir yer mi?
Karadeniz bölgesinin en büyük, en gelişmiş ve en modern şehirleri arasında ilk akla gelen şehir Samsun’dur. Konumu ve coğrafi yapısı itibariyle yaşanabilir bir şehir haline gelmiştir.
Samsun nasıl bir yer kısaca?
Samsun, Orta Karadeniz bölgesinde, Yeşilırmak ve Kızılırmak deltaları arasındaki verimli topraklarda yer almaktadır. Eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açısından Karadeniz bölgesinin en gelişmiş şehridir. Bu nedenle Samsun’un “Karadeniz’in Başkenti” olarak bilinmesi benim için şaşırtıcı değildir.
Samsun gelişmiş bir şehir mi?
Karadeniz Bölgesi’nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomik açıdan en gelişmiş kenti olan Samsun, kalkınmada birinci önceliğe sahip bölgelerin başında geliyor.
Samsun Türkiye’nin kaçıncı şehri?
Toplam 1251 ilçesiyle Türkiye’nin 16. büyük kenti konumunu koruyan ve Karadeniz kıyısındaki en büyük kent olan Samsun’da, erkek nüfus bir önceki yıla göre 12 bin 562 kişi artarak 662,86 oldu. Kadın nüfusu ise 10 bin kişi artarak 164 kişi olarak 630 oldu.
Samsun geçim kaynakları nelerdir?
Samsun ilinin ekonomik yapısının önde gelen sektörlerinden biri tarım sektörü olmakla birlikte sanayi, hayvancılık ve turizm de önemli yer tutmaktadır. İl ekonomisinde büyük etkisi olan tarım ürünleri; buğday, tütün, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, fındık, pirinç ve sebzelerdir.
Samsun denizi temiz mi?
Samsun, muhteşem kıyı şeridiyle tatilcilerin gözdesi haline gelmiş bir bölgedir. 40 kilometrelik kıyı şeridi, birbirinden güzel ve ödüllü Mavi Bayraklı plajlara ev sahipliği yapmaktadır. İnce ve temiz kumlu Samsun plajları, denizin berrak mavisi ve yeşilin canlılığını birleştirerek görsel bir şölen sunmaktadır.
Samsun göç alıyor mu?
2018 yılında 48 bin 543 kişi göç veren Samsun, 53 bin 228 göç almış ve il nüfusuna 4 bin 685 kişi eklenerek %3,5 net iç göç oranına ulaşılmıştır. Samsun’un en çok göç verdiği il 8 bin 263 kişi ile İstanbul olurken, en çok göç veren il ise 15 olmuştur.
Samsun iklimi nasıl?
Samsun genel olarak ılıman bir iklime sahiptir. Ancak kıyı ve iç kesimlerdeki iklim iki farklı özelliğe sahiptir. Kıyıda (Merkez İlçe, Terme, Çarşamba, Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Tekkeköy ve Yakakent) Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bu nedenle kıyıda yazlar sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır.
Samsun öğrenci şehri mi?
İşte bu sebeplerden dolayı Samsun, Türkiye’de A+ notuyla öğrenci dostu şehirlerin başında geliyor.
Samsun kışın soğuk mu?
İlçenin iklimi yazları sıcak ve yağışlı, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Ortalama yıllık maksimum sıcaklık 18 °C, minimum sıcaklık ise 14 °C’dir. Ortalama yıllık sıcaklık 15 0 C’dir. Ortalama yıllık yağış miktarı ulusal ortalamanın (676,5 mm) üzerindedir.
Samsunluların kökeni nereye dayanıyor?
Yerleşim tarihi M.Ö. 60’lara kadar uzanıyor.
Samsun’un en büyük ilçesi neresi?
Samsun’un kasaba ve köylerinde yaklaşık 412.000 kişi yaşamaktadır. En kalabalık ilçe 312.332 kişiyle İlkadım’dır. En az nüfusa sahip ilçe ise Yakakent’tir. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe 1’dir.
Samsun mu büyük Trabzon mu?
Bugün Samsun’dan sonra Karadeniz bölgesinin ikinci büyük şehridir. 12 Kasım 2012’de çıkarılan şehir yasasıyla şehir büyükşehir belediyesi olmuş, merkez ilçe kaldırılmış ve Ortahisar ilçesi kurulmuştur.
Samsun neden önemli?
Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı Samsun, Türk bağımsızlık tarihinde istisnai bir yere sahiptir. Bir liman kenti ve antik çağın ticari ve kültürel merkezidir. Bu görünümünü günümüze kadar korumuştur. Bu işlevi günümüze kadar korunmuştur.
Samsun’un neyi meşhur?
Samsun’dan bahsederken, daha çok yöresel yemeklere odaklanılır. Fasulye dible, bakla dürümü, oymaağaç kebabı, kaz şarabı ve katık böreği gibi yöresel lezzetler önemli bir yer tutar.
Samsun çevresi yerleşime uygun mu?
Samsun ili Karadeniz bölgesinin en büyük metropolüdür. Şehrin iş hayatı nüfus yoğunluğu nedeniyle canlıdır. Yatırım; Şehrin yerleşim ve üretim alanları diğer Karadeniz illerine göre daha uygundur. Stratejik önemi nedeniyle şehir bölgedeki diğer illere göre avantajlıdır.
Samsun öğrenci şehri mi?
İşte bu sebeplerden dolayı Samsun, Türkiye’de A+ notuyla öğrenci dostu şehirlerin başında geliyor.
Samsun yoğun nüfuslu mu?
Yıllık nüfus artış hızı Türkiye ortalaması olan ‰9,6’nın altında kalan Samsun’un nüfusunun 2023 yılında 1.389.725 olması beklenmektedir.
Samsunda en çok ne yetiştirilir?
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1., biber üretiminde ise 2. sırada yer aldı. Samsun’da en çok yetiştirilen ürünler biber, taze fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak ve karnabahar gibi sebzelerdir.