Aceb Osmanlıca ne demek?
Garip, garip, garip, şaşırtıcı: Güneş pervanesi olan harikulade bir ışık (Süleyman Çelebi). Bu Kargah-ı güneş en açık dershanedir (Ziya Paşa).
Habab ne demek Osmanlıca?
(ﺣﺒﺎﺏ) i. (Ar. habāb) Suda beliren hava kabarcığı: Def’-i tîr-i gussa-i devrân için şarap kadehi / Habâbın (Rûhî-i Bağdadî) anası ayna olmuş bir kalkandır. . Ayn-i gerdun anama belirir, her Habab çeşmesi / Habbe’nin kubbeleri güzelleşmek üzere, mey-i nâb (Yenişehirli Avnî).
Âbâd ne demek Osmanlıca?
[Erkek] 1. Mutlu, müreffeh. 2. (Ar.) Sonsuz gelecek zamanlar.
Zâde ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi [2] Oğul, oğul. [3] İyi insan. [4] Evlilik yoluyla doğan çocuk. [5] Kelimenin sonuna eklenerek de bileşik kelimeler oluşturulabilir.
Eski Osmanlıca aşk ne demek?
Osmanlı Türkçesi’ndeki عشق kelimesinden gelir, bu kelime de Arapça عَشْق (ʿaşḳ) kelimesinden türemiştir.
Aceb ne demek TDK?
(‘aceb’ kelimesi “sürpriz” a’ceb kelimesinden gelir) Çok (daha çok, en çok, çok) garip ve tuhaf.
Osmanlıca esbab ne demek?
i. (ar. esbāb “sebepler” ve mūcibe “gerektiren şey” ve esbāb-ı mūcibe) Zorunlu sebep, gerekçelendirme: Halifeye sebepler soruldu.
Mahbûb ne demek Osmanlıca?
4. “Sevilen, sevgili” sözcüğünün anlamı “tatlı, sevimli, şirin, güzel” gibi anlamları da beraberinde getirmiştir.
Bahir ne demek Osmanlıca?
Bahir (bahr ve çoğulu buhûr), “deniz; büyük nehir ve suyun bol miktarda toplandığı yer, vb.” anlamına gelen bir Arapça kelimedir. Anlamı. Terim olarak anlamını, birçok ve farklı ölçüleri içerdiği ve temsil ettiği için kazanmış olmalı. Bu anlamda ve terminoloji olarak, Bahir için çeşitli eşanlamlılar kullanılmıştır.
Ahibba ne demek Osmanlıca?
(ﺁﺣﺒّﺎﺀ) i. (Ar. ḥabīb “dost” kelimesinin çoğul hali eḥibbā’) Dostlar, tanıdıklar, tanıdıklarımız: Senin için yaşayan, yeni ölmüş, dostlardan biri vardı (Ahmet Râsim). Herkes, akrabalar ve dostlar, birer birer / Yıllar geçtikçe benden uzaklaştılar (Fâruk N.
Abgun ne demek Osmanlıca?
(Farsça āb-gūn, āb “su” ve gūn “renk”) Suyun rengi, mavi, gök mavisi: Bir zamanlar bu charh-ı âbgûn / Geh ser-efrâz vü geh ser-nigûn (Ahmedi) kimin içindi.
Bedi Osmanlıca ne demek?
Bedi’ kelimesinin sözlük anlamı, “örnek ve örnek olmaksızın bir şey icat eden veya örnek ve örnek olmaksızın yaratılan” demektir. Nitekim bedî’, Kur’an-ı Kerim’in “O, göklerin ve yerin yegâne yaratıcısıdır” (Bakara 2/117) ayetinde bu anlamı dile getirmektedir.
Azze ne demek kökeni?
(ﻋﺰّ) (Ar. ‘izzet “üstün ve yüce olmak” fiilinden gelen çekimli fiil) “Kutsal olsun” anlamına gelir ve Türkçede padişahlar için klişe dua ifadelerinde, fermanlarda ve sikkelerde kullanılır: Azze ensâruhû: “Yardımcıları çok olsun” anlamına gelir. Sultanlar için fermanlarda kullanılır. Azze ismuhû: Adı kutsal olsun.
Hayz ne demek Osmanlıca?
Türkçe-Türkçe Sözlük’te (Osmanlı Dönemi) Adet teriminin anlamı (C.: Hiyaz) Kadınlara özel adet dönemi. Kadının adet hali. Böyle bir kadına Haiza denir.
Zâhid ne demek?
Zâhid kelimesi, Arapça zühd kökünden türemiştir. Tasavvufî bir terim olarak zühd; dünyaya, maddeye ve menfaatlere değer vermemek, rağbet görmemek, kanaatkâr olmak, Allah korkusuyla günahlardan kaçınmak ve ibadete kendini adamak anlamlarında kullanılır.
Aceba ne demek?
(ﻋﺠﺒﺎ) sıf. (Ar. ‘aceb, “şaşkınlık, hayret” fiilinin vurgulu biçimi ‘aceben > ‘acebā) merak, şüphe ve çekingenliği ifade eden soru zarfı: Kışın, yağmurda ve çamurda şehirde mutlu olmayı bilecekler mi? (Ahmet Haşim).
Acep mi aceb mi?
I ask olarak ifade edilir. Acep’in örnek açıklaması: Acep kelimesi, Eski Türkçede merak edilen veya sorgulanan bir şey hakkında kibarca soru sormak için kullanılan bir kelimedir. Eski şiirlerde ve halk şarkılarında, “Acaba” sorusu yerine sıklıkla “acep” kelimesi kullanılır.
Elkab ne demek Osmanlıca?
Osmanlı belgelerinde muhatabın sıfatlarının sıralandığı hitap cümlesi için kullanılan terim. Bir kimseye gerçek adına ek olarak sonradan verilen ikinci isim; Fahri rütbe; Halife ve padişahların egemenlik işareti. Bir kimseyi temsil ettiği mevki veya görevle ilgili olarak belirtmek için kullanılan isim veya sıfat, egemenlik işareti.
Osmanlıca koca ne demek?
Osmanlı Türkçesi: قیز (ota)