İçeriğe geç

Keşif Kim Yapar

Keşif işlemini kim yapar?

Delil almaya yetkili mahkeme Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 289. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, açıklama, davaya bakan mahkeme tarafından yapılır. Açıklama konusu mahkemenin yargı yetkisi dışında ise, inceleme rogatoryum yoluyla yapılır.

Keşif yapan kişiye ne?

Bir kaşif veya keşfedici, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran veya keşfeden kişidir. Çoğunlukla coğrafi keşifler yapan kişiler tarafından kullanılır.

Keşif nedir, kim yapar?

Keşif, bir olayın veya durumun neden meydana geldiğini anlamak ve böylece maddi gerçeğe ulaşmak için yerinde yapılan bir soruşturmadır. Hakimin gecikmesinin zararlı olduğu durumlarda, savcının yargılama altındaki olayı çevreleyen gerçekleri beş duyuyu kullanarak araştırmasına keşif denir.

Avukat keşfe katılmak zorunda mı?

Böyle bir yükümlülüğünüz yoktur. Ancak keşif sırasında beyanda bulunmak isteyebilirsiniz… MADDE 290 – (1) Keşfin zaman ve yerini mahkeme belirler. Keşif, taraflar hazırsa onların huzurunda, yoksa yokluğunda yapılır.

Savcı keşif yapar mı?

“Keşif; Madde 83. (1) Keşif, hâkim, mahkeme veya naip hâkim veya sulh ceza hâkimi veya dilekçe sahibi tarafından ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır.

Avukat keşifte cübbe giyer mi?

Avukatlar, stajları sırasında veya mesleki faaliyetleri sırasında, Barolar Birliği ve sendika ile iş ve ticari faaliyetleri sırasında görünümleri veya giyimleri ile ilgili herhangi bir gerekliliğe uymaya zorlanamazlar. Yargıcın cübbesinin altında ne giydiği, üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı bir konudur.

Mahkeme neden keşif ister?

Keşfin amacı mahkemeye veya yargıca delil ve karar alma sürecinde kullanılabilecek her türlü veriyi sağlamaktır. Ayrıca, durumlarını beş duyularıyla gözlemleyerek olayların dizilimine dair içgörü kazanabilirler. Sonuç olarak, keşif esasen delillerin değerlendirilmesidir.

En ünlü kaşif kimdir?

Kristof Kolomb (1451-1506). Ünlü İtalyan kaşif ve muhtemelen yaşamış en ünlü kaşif. 1492’de Amerika’nın “keşfi” ile anılır, ancak kara kütlesinin Asya’nın bir parçası olduğuna inanıyordu.

Kaç çeşit keşif vardır?

Keşif Çeşitleri; Günümüzde uygulanan iki tür keşif vardır. Bunlar; Binanın inşasına başlanmadan önce, binanın projeleri (mimari, statik ve tesisat) üzerinden yapılan keşfe ilk keşif veya ön keşif denir. Uygulanan tüm üretimlerin ölçülmesiyle yapılan keşfe ise II keşif veya kesin keşif denir.

Keşif yapıldıktan sonra ne olur?

Bir ifşa raporu hazırlamak için gereken süre, ifşanın karmaşıklığına, bilirkişinin raporu hazırlama hızına ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişebilir. Genellikle, keşiften sonra bilirkişiye raporu hazırlaması için verilen süre 15 ila 30 gün arasındadır, ancak bu süre mahkeme tarafından uzatılabilir veya kısaltılabilir.

Keşif örnekleri nelerdir?

Keşif örnekleri arasında hava keşfi, devriye gezme veya piyade, gemi veya denizaltılar tarafından gizli gözlem noktalarının kurulması, askeri keşif araçları, insanlı veya insansız keşif uçakları, keşif uçakları, gözetleme uçakları, Dünya gözlem uyduları, casus uydular ve yapay uydular yer alır.

Keşif ücretini kim öder?

Ayrıca 1086 sayılı Kanunda yer almayan yeni bir düzenlemeyle madde, davacının dava açarken her türlü tebligat harcı, keşif gideri, bilirkişi ve tanık ücreti gibi giderleri karşılamak üzere bir miktar avans ödemesini zorunlu kılıyor.

Keşif bir duruşma mıdır?

Keşif, mahkeme salonunda veya herhangi bir yere gidilerek yapılabilir. Soruşturma aşamasında sulh ceza hakiminin kararıyla, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından yapılır. Ancak gecikme riski varsa savcı soruşturma aşamasında da açıklama yapılmasına karar verebilir.

Keşifte tanık dinlenir mi?

Mahkeme; Soruşturma sırasında tanıklar ve uzmanlar dinlenebilir. Keşif sırasında yapılan tüm olayları ve ifadeleri içeren ve planlar, çizimler ve fotoğraflar gibi belgelerin de eklendiği bir rapor hazırlanır. Mahkeme ayrıca bir olayın nasıl ortaya çıktığını belirlemek için temsili bir inceleme de yapabilir.

Keşif raporu kaç günde çıkar?

Hakim, bilirkişilere raporlarını hazırlamaları için üç aya kadar süre verebilir. Ancak uygulamada bu süre genellikle 30 gün olarak belirlenir. Rapor, davanın taraflarına tebliğ edilir.

Keşif ücretini kim öder?

Keşif ücreti başvuru sahibi tarafından ödenir. Ancak, davanın sonucuna bağlı olarak, bu masraflar mahkeme kararıyla diğer tarafa aktarılabilir. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na (ZPO) göre, yasal masraflar genellikle kaybeden tarafça karşılanır; buna keşif ücretleri de dahildir.

Keşif nerede yapılır?

Soruşturmayı yürüten mahkemenin yargı yetkisi, davayı gören mahkemedir. Keşfin konusu mahkemenin yargı yetkisi dışında ise soruşturma, rogatory mektubu ile yapılır. Rogatory mektubunda, süreci yürüten mahkeme diğer bölgedeki mahkemeye bir emir yazar ve açıklama işlemleri, açıklamanın yapılacağı yerin mahkemesi tarafından yapılır.

Keşif tutanağını kimler imzalar?

Uygulamada, keşif aşamasında hazırlanan raporun imzasız bir kopyası keşifte hazır bulunan taraflara veya temsilcilerine derhal verilir. Bu nedenle mahkeme tarafından yapılan bir keşfin yasal geçerliliği, uygun bir keşif raporunun varlığına bağlıdır.

Ceza davalarında keşif nasıl yapılır?

(1) Keşif, hâkim veya mahkeme veya naip hâkim veya sulh ceza hâkimi veya talep eden tarafından ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. (2) Olayın özelliğine ve hâline göre, bulunması beklenen ancak elde edilemeyen delillerin yokluğu da keşif tutanağına geçirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Düz Saçlı Escort