Atel hangi kırıklarda kullanılır?
Kırık kemikleri tedavi etmek için atel veya alçı kullanılır. Bu kırıklar kollarda, bacaklarda, ellerde, ayaklarda veya vücudun diğer kısımlarında meydana gelir. Atel veya alçılar bağ yaralanmaları, tendon zorlanmaları ve burkulmalar gibi ortopedik yaralanmaları tedavi etmek için kullanılır.
Kırıklar neden atel ile tespit edilir?
Ateller, kırık, incinme, burkulma gibi çeşitli yaralanmaların tedavisinde, etkilenen noktada daha fazla hasar oluşmasını önlemek veya hasarlı noktayı sabit tutarak ağrıyı hafifletmek için kullanılır.
Atel ile tespit nedir?
Atel, yuvarlak olmayan bir sabitleme malzemesidir ve hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilir; bu nedenle kırıklar, çıkıklar, burkulmalar ve diğer ortopedik yaralanmalar gibi akut durumlarda idealdir. Yuvarlak alçı çok yönlüdür.
Alçı ve atel arasındaki fark nedir?
Alçı ve ateller ortopedik immobilizasyon teknikleridir. Kas-iskelet sisteminde travma veya iltihaplanmadan kaynaklanan hasarı kontrol etmek için kullanılırlar. Ateller uzvu uzunlamasına sabitler. Alçı, uzvu bir daire içinde tamamen çevreler.
Atelle tespit hangi kırıklarda yapılır?
Bacak kırıklarında kırık bölgesinin atellenmesi son derece önemlidir. Kırık diz ile ayak bileği arasındaysa atel uzunluğu topuktan kalçaya kadar olmalı, kırık diz ile kalça arasındaysa atel uzunluğu topuktan koltuk altına kadar olmalıdır.
Atel ne zaman uygulanır?
Yaralanmadan sonra, tıbbi yardım alana kadar yaralı vücut parçasını sabit tutmak ve daha fazla hasardan korumak için atel kullanılır. Yaralanan vücut parçası hareketsiz hale getirildikten sonra dolaşımı kontrol etmek önemlidir. Ateller çeşitli yaralanmalar için kullanılabilir.04/24/2023Yaralanmadan sonra, tıbbi yardım alana kadar yaralı vücut parçasını sabit tutmak ve daha fazla hasardan korumak için atel kullanılır. Yaralanan vücut parçası hareketsiz hale getirildikten sonra dolaşımı kontrol etmek önemlidir. Ateller çeşitli yaralanmalar için kullanılabilir.
Kırık nasıl tespit edilir?
Kırık bulguları; ağrı, şişlik ve deformite şeklinde ekstra hareket mevcuttur. Deformite olmadığı durumlarda kemiğin radyolojik görüntülemesi yapılmadan kesin tanı konulmamalıdır. Bazı kırıklar çok incedir ve gözden kaçabilir, bu durumda MRI veya tomografi gerekebilir.
Köprücük kemiği kırığı tespitinde ne kullanılır?
Kırık köprücük kemiği genellikle omuz üzerine düşme sonucu oluşur (örneğin spor sırasında veya trafik kazasında). Tanı için genellikle röntgen yeterlidir.
Kırık çeşitleri nelerdir?
Kırık tipleri Kapalı kırık: Kemik bütünlüğü bozulmuştur ancak cilt sağlamdır. Açık kırık: Cilt bütünlüğü bozulmuştur. Kemiklerin uçları dışarı doğru çıkıntı yapar ve kanama ve enfeksiyon riski oluşturur. Parçalanmış kırık: Kemik birden fazla yerden kırılmıştır.
Aşağıdakilerin hangisinde kırık olduğunda atelle tespit uygulaması yapılmaz?
Köprücük kemiği kırıklarında atel kullanılmaz.
Kol kemiği kırığında tespit nasıl yapılır?
Bilek kemikleri veya metakarpal kemikler üzerindeki bölgeyi kol askısıyla sabitlemek yeterlidir. Parmak kemiği kırıklarını çıkıklardan ayırmak zordur. Tespit için yaralı parmak, yanındaki sağlıklı parmakla bir tespit malzemesi kullanılarak sarılabilir.
Baş parmak ateli neden kullanılır?
Başparmak ateli; Başparmağın kırık, çıkık, yaralanma veya yaralanma durumlarında kullanılan parmak ateldir. Başparmağı tamamen kaplayan ve avuç içinden bileğe kadar uzanan eldiven benzeri bir yapıya sahiptirler. Başparmak atelleri başparmağı sabit tutarken, bilek boyunca sinirlere olan baskıyı da azaltırlar.
Atel ne için takılır?
Bunlar kırık kemikleri veya aşırı derecede yaralanmış yumuşak dokuları alçı, pamuk yünü ve bandajlarla sabitleyerek hareketsiz hale getirme prosedürleridir. Sabitleme için kullanılan malzeme sarılı alanın tamamını kaplamıyorsa buna splint denir.
Atel kaç kat olmalı?
Dolgunluk elde etmek için üst ekstremiteye 8-10 kat, alt ekstremiteye 12-15 kat alçı uygulanabilir. Yaklaşık olarak aynı uzunlukta olmalıdır. Kat sarılmalıdır.
Traksiyon ateli hangi kırıklarda kullanılır?
Traksiyon atel seti, uzun bacak kemiklerindeki kırıklarda bacağın traksiyona (gerilim) alınmasıyla kullanılır, böylece kırık kemik uçlarının yumuşak dokulara, sinirlere ve büyük damarlara zarar vermesi önlenir ve oluşan ağrı hafifletilir.
Açık kırık atele alınır mı?
Açık kırık yarası için en iyi ilk yardım, yarayı olabildiğince temiz bir bandajla örtmek ve sıkıca sarmaktır. Bu, yaranın daha fazla kirlenmesini önleyecek ve kanamayı durduracaktır. Daha sonra kırık uzuv bir atel kullanılarak hareketsizleştirilmelidir.
Bacak kemiği kırıklarında atel bulunmadığında aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
Bacak kemiği kırıklarında atel olmadığında aşağıdaki önlemlerden hangisi kullanılır? Kurban oturur ve kırık bölgesi aşağı doğru sarkacak şekilde pozisyon alır. İki bacağın arasına yumuşak bir malzeme yerleştirilir ve birbirlerine bağlanır.
Traksiyon ateli hangi durumlarda uygulanır?
Traksiyon atel seti, uzun bacak kemiklerindeki kırıklarda bacağın traksiyona (gerilim) alınmasıyla kullanılır, böylece kırık kemik uçlarının yumuşak dokulara, sinirlere ve büyük damarlara zarar vermesi önlenir ve oluşan ağrı hafifletilir.
Kırıklarda ilk yardım nasıl yapılır?
Kemikler varsa, bunları steril gazlı bez veya temiz bir bezle örtün. Kanama olursa, kanamayı harici bir bandaj veya temiz bir bezle durdurun. Yaralı bölge boyunca kemikleri ellerinizle hafifçe sıkarak ağrı, şişlik ve deformite açısından kontrol edin. Kırık bölgenin altında dolaşım, his ve hareket olup olmadığını kontrol edin.