Çilek suyu sever mi sevmez mi?
Sulama: Çilekler suyu sever, bu yüzden düzenli olarak sulamak önemlidir. Saksı toprağını kurumadan önce sulayın, böylece toprağın nemli kalmasını sağlayın. Sulama miktarını dikkatlice ayarlayın, çünkü aşırı sulama kök çürümesine de yol açabilir.
Çileklerin daha verimli olması için ne yapmalı?
Çileklerin yetişmesi için, düşük kireç içeriğine sahip topraklar seçmeniz gerekir. Bunun bir örneği turba toprağıdır. Fideler meyve verdiğinde, toprağı gübrelerle zenginleştirmek veriminizi artıracaktır. Dikimden sonra, toprağın sürekli nemli kaldığından emin olun.
Çilek kaç günde bir su verilir?
SULAMA: Çilekler çok fazla sulanmamalıdır. Meyve oluşumundan olgunlaşmaya kadar özel bakım gerekir. Damla sulamada sulama 3 – 4 günde bir yapılır.
Çilek en çok hangi gübreyi sever?
Üretim önerileri: Kaliteli çilek yetiştiriciliğinde, toprak için çevre dostu, güvenli ve etkili olan susam yağı artığı, soya küspesi veya fermente soya fasulyesinin temel gübre olarak kullanılması önerilir.
Çilek neyi sever?
Toprak Gereksinimleri: Çilekler genellikle derin, iyi drene edilmiş, yüksek nem tutma kapasitesine sahip topraklarda iyi büyür ve bol ürün verir. En iyi toprak kumlu-killi, tınlı ve iyi drene edilmiş topraklardır. Ayrıca alüvyonlu humuslu tınlı topraklarda da iyi büyür. Kireçli toprağı sevmez, asidik toprak ister. pH 6.
Çilek direk güneşi sever mi?
Çilek ekilen alanın güneş ışığı alması önemlidir. Güneş ışığı almayan fideler kavrulmuş ve küçük olacak, yetiştirilen çileklerin kalitesi düşük olacaktır. Evde çilek yetiştirirken bahçede veya balkonda güneşli yerlere konulmalıdır. Yetiştirildiği toprağın azot bakımından zengin olması çilekleri daha verimli hale getirir.
Çileğin bol meyve vermesi için ne yapmalı?
Çilekler birçok farklı gübre ile desteklenir. Dikimden sonra azotlu gübreleme uygulanmalıdır. Birçok bitki gibi çileklerin de azota ihtiyacı vardır. Dikimden yaklaşık bir ay sonra azot içeren gübre uygulanır ve hasat sonuna kadar devam eder.
Çilek nasıl hızlı büyür?
Çilekler organik madde bakımından zengin toprakları sever, bu yüzden turbaya yavaş etkili organik gübre eklenmelidir. Aynı toprakta 2-3 yıl büyüyebilir. Meyve vermesi için her kış sonunda toprağa besin takviyesi yapılmalıdır.
Çilek çürümesi nasıl önlenir?
Çilekler satın alındıktan sonra iki gün buzdolabında saklanmalıdır, buzdolabındaki sıcaklık en fazla 4 derece olmalıdır. Çilekler yıkanmadan saklanmalıdır; yıkanıp saklanırsa bozulma oranı artar. Çilekleri saklarken sapı çıkarılmamalıdır, çünkü bu bozulma riskini artırır.
Çilek budama yapılır mı?
Çilek yetiştiricilerinden Yakup Erdem, çilek budamasının önemli olduğunu şöyle anlattı: “Bu yıl çilek budamasına başladık. Çilekleri budamazsak ürün alamayız. İçerisindeki kuru yaprakları ayırırsak üretimde artış olur. Mart ayında budamaya başlıyoruz.
Çilek kaç cm ara ile dikilir?
Ancak hasat kış ekimine göre biraz geç olur. Akdeniz’de yaz ekimi için en iyi zaman 15 Temmuz – 15 Ağustos arasıdır. -20 °C’den çıkarılan soğutulmuş fideler bir gece suda bekletilir. Daha sonra ekime hazır hale gelir. Fideler 30 x 32 cm aralıklarla sıra ve sıralara ekilir.
Çilekte kök çürüklüğü neden olur?
Hastalığın belirtileri Farklı patojenlere ek olarak, kök çürümesi, toprak suyunun birikmesi, topraktaki oksijen eksikliği ve sıcaklık gibi faktörlerin de hastalığa neden olmada etkili olduğu gösterilmiştir. Toprakta uzun süreli su birikmesi köklerin ölmesine neden olur. Bu köklerin yerine kısa, kalın yeni kökler oluşur.
Şeker gübresi çilekte ne işe yarar?
Şeker gübresi, hızlı emilim fonksiyonu sayesinde bitkiler tarafından kolayca emilebilir ve bu da büyümelerini hızlandırır. Ayrıca toprak yapısını iyileştirir ve su tutma kapasitesini artırır, böylece bitkilerin kuraklık koşullarında bile ihtiyaç duydukları suyu daha iyi kullanmalarını sağlar.
Çilek kükürt atılır mı?
Ürün sürekli olarak aynı yerde yetiştiriliyorsa, kireçleme veya kükürtleme her 5-6 yılda bir yapılmalıdır. Bu konu hakkında kapsamlı bilgileri web sitemizde bulabilirsiniz.
Çileğe hangi ilaç atılır?
ÇİLEKZararlı organizmaEtkin madde DozajÇilek küfü (Sphaerotheca macularis f.sp. fragariae)800 g/l kükürt375 ml/gün / 50 l su ileİki noktalı örümcek akarı (Tetranychus urticae)18 g/l abamectin25 ml/günİki noktalı kırmızı örümcek akarı (Tetranychus urticae)18 g/l abamectin25 ml/gün12 satır daha
Çilek yağmuru sever mi?
Dikim sırasında fidelerin hızlı ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat edilmelidir. Çiçeklenme döneminde yağmur yağması istenmeyen bir durumdur. Yağmur tozlaşmayı engeller ve meyveler olgunlaşmaya başladıktan sonra yağmur yağarsa meyveler yumuşar, lekeler oluşur ve çürüme olasılıkları artar.
Dağ çileği kaç günde bir sulanır?
Dikimden sonra topraktaki hava boşlukları canlı su verilerek doldurulmalıdır. Canlı su verildikten sonra özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulamak ve mümkünse çapalamak tavsiye edilir.
Çilek soğuktan etkilenir mi?
Çileklerin soğuklama ihtiyacının 400-500 saat olduğu belirlenmiştir. DIŞ MEKANDA ÇİLEK YETİŞTİRME Çilekler -10 °C’ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkiler saman ve kuru yapraklar gibi malzemelerle örtülerek dondan korunmalıdır.
Çilek dikerken nelere dikkat edilmeli?
Çilek yetiştirirken nelere dikkat edilmelidir? Çilek, mantara karşı hassas bir bitkidir. … Çilek ekilecek alana daha önce buğday, arpa gibi tahılların ekilmiş olması önerilir. … Toprağı zararlı organizmalardan korumak için ekimden önce toprağı fümigasyon yapmak çok önemlidir.