Çakma ürün üretmek caiz mi?
Diyanet’e göre, “sahte ürün” üretmek, satmak ve satın almak caiz değil.
Gümüş kap kullanmak caiz mi?
2. Soru: Altın ve gümüş kaplardan yemek ve içmek caiz midir? Cevap: Altın ve gümüş kaplardan yemek ve içmek, hatta bunların kullanımı zaruri tedbirler nedeniyle kesinlikle haramdır.
Nike giymek caiz mi?
Nike ayakkabı giymek caiz midir çünkü Yunan mitolojisinde Nike adında bir zafer tanrıçası vardır? Caizdir. Nike zafer demektir. Zaten hakaret konumundadır.
Yabancı marka kullanmak caiz mi?
Bu bakımdan, toplum tarafından emek ve özveriyle saygı duyulan bir şirketin markasının izinsiz kullanılması, halkın haklarını ihlal ettiği ve müşterilerini aldattığı için İslam ahlakıyla bağdaşmaz. Ayrıca, dini nedenlerle bu şekilde haksız kazanç elde etmek de caiz değildir.
İmitasyon ürün giymek caiz mi?
DİYANET’e göre “sahte ürün”e izin verilmiyor.
İmitasyon haram mıdır?
Dini; “Taklitlerini kullanmak caiz değildir, aslını kullanmak caizdir.”
Kadınların takı takması caiz mi?
Kadınların altın ve gümüş dışında herhangi bir mücevher takmaları kesinlikle yasaktır. Ne yazık ki, bu günümüzde çok yaygındır.
Gümüş yüzük kullanmak caiz mi?
Fetva kurulu: “Erkeklerin altın yüzük takması haramdır, ancak gümüş yüzük takmak caizdir” açıklamasını yaptı.
İnternetten gümüş takı almak caiz mi?
Bu tür alışverişler, tüketim sözleşmesinin şartlarından biri olan her iki bedelin de peşin ödenmesi kuralını ihlal ettiği için dinen caiz değildir. Ancak, her iki bedelin de kapıda peşin verilmesi halinde altın veya gümüş alım satımı caizdir.
Domuz kılları fırça caiz mi?
Günümüzde alternatif helal malzemeler bulunduğundan, domuz derisinden veya kılından yapılmış olması nedeniyle; ayakkabı veya elbise yapmak, fırça ve dikiş ipliği yapmak, bu tür ürünleri kullanmak, alıp satmak caiz değildir (DIYK Kararı 2018-26).
Kadınların pantolon giymesi caiz midir?
Hadisin anlamı şudur: Erkeklerin kılık, kıyafet ve kadınlara özgü süslenme hususunda kadınlara benzemeleri caiz değildir. “Her iki cinsin birbirine benzemesini yasaklayan ölçü, erkeklere ve kadınlara özgü şeylerdir” (El-Mısri, 2012: 19, 20).
Dar pantolon giymek caiz mi?
Bu nedenle kadınların dar ve opak pantolonla namaz kılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak vücut hatlarını ortaya çıkaran dar pantolonla namaz kılmak mekruhtur. Öte yandan kalçaları ortaya çıkaran şeffaf bir elbiseyle namaz kılmak caiz değildir (İbn Nüceym, Bahru’r-raik, Daru’l-marife, I, 283).
Cinsel ürünler kullanmak caiz midir?
Cinsel uyarım amaçlı ürünlerin alımı, satımı ve kullanımı ile ilgili düzenleme nedir? Bu ürünlerin ilaç olmadığı için haram olmadığı söylenmiş, hatta bir doktor bunların vücuda herhangi bir zararı olmadığı için, alınan dozun 20 ml’yi geçmediği sürece kullanımının zararlı olmadığını söylemiştir.
Çinden mal almak caiz mi?
Çin güçlerinin Doğu Türkistanlı Müslümanlara yönelik zulmünü aktaran İhsan Şenocak, Mümtehine Suresi’nin 9. ayetine göre Çin mallarının alım satımının caiz olmadığını söyledi.
Alkol taşımak günah mı?
Şüphesiz ki, alkol taşımak karşılıklı yardımlaşmanın kapsamına girer ve bu da haramdır. Ayrıca bunu yapan kişi, sahih hadislerde yer alan lanete maruz kalacaktır. Bu haram bela, Allah’ın haram kıldığı her şeyi etkiler.
Bir malı görmeden almak caiz mi?
Görsel seçeneği yalnızca alıcıya açıktır. Satıcı görmediği bir ürünü satarsa ona bakma imkânı yoktur. (Merğinânî, el-Hidaye, 3/34). Çünkü satmadan önce malı görebilmişti. Dolayısıyla bu hakkını kaybetmiş sayılır.
Sanal ürün satmak caiz mi?
ELUS, ilgili kurumda elektronik olarak kayıtlıdır ve emtia borsalarında işlem görebilir. Buna göre, ELUS; bu menkul kıymetlerin alım satımına, eşit kalitede dini açıdan meşru, fiziksel olarak mevcut ve teslim edilebilir bir ürünü temsil etmeleri halinde izin verilir.
Cinsel ürünler kullanmak caiz midir?
Cinsel uyarım amaçlı ürünlerin alımı, satımı ve kullanımı ile ilgili düzenleme nedir? Bu ürünlerin ilaç olmadığı için haram olmadığı söylenmiş, hatta bir doktor bunların vücuda herhangi bir zararı olmadığı için, alınan dozun 20 ml’yi geçmediği sürece kullanımının zararlı olmadığını söylemiştir.
İzinsiz bir şey almak günah mı?
Başkalarının malını rızaları olmadan almak caiz olmadığı gibi, kaybolan mal veya eşyaları almak ve bulundurmak da caiz değildir. Bir kimse bir yerde para veya eşya bulursa, bunları sahibine teslim etmek üzere yanında götürebilir. Ancak, bir kimsenin kendisi için bir mal edinmesi, başkasının malını gasp etmek sayılır.